Första lektionen i Kläppens lilla tömkörningsskola

Idag satte vi igång att tömkörningsträna Kiara! Hon har ju redan tagit examen i förskolan så hon är van vid huvudlag med bett i munnen och hon har haft gjorden på sig några gånger. Idag var det dags att vänja sig vid tömmar som slår lite mot benen och rör vid en på korset. Och att en person kan gå bakom en och bestämma vad man ska göra... Kajsa har tagit alla fina bilder.
 
 
Tränset och gjorden är på - här ska tränas!
 
Vi brukar börja träningen med linor som vi fäster i ringarna på tömkörningsgjorden och inte i bettet. Då kan man vänja ponnyn vid linorna utan att riskera att göra den illa i munnen. Dagens linor var två extra långa grimskaft så att Sofia inte skulle riskera att hamna för nära Kiaras bakhovar om hon mot förmodan skulle slå bakut. Min uppgift var att leda Kiara men att mer och mer lämna över kommandot till Sofia.
 
Första etappen, att gå över gårdsplanen precis som vanligt, gick ovanligt trögt. Jag tror Kiara kände av min spänning inför det nya som skulle hända och hellre ville vara kvar i tryggheten hemma. Men till slut hade vi skrittat över hela gårdsplanen och hamnat på vägen som går mot grannarna. Då gjorde vi halt och så knäppte Sofia fast ett grimskaft på vänster sida av gjorden.
 
 
Jag leder Kiara och Sofia håller i grimskaftet som sitter fast i gjorden
 
Sofia dinglade lite med grimskaftet mot Kiaras bakben, lade upp det lite mot hennes rygg och hon gjorde säkert en hel del annat med det också. Det har jag dock lite dålig koll på eftersom mitt fokus var att fortsätta gå framåt precis som vanligt.
 
 
Här har Sofia placerat sig längre bak, för att komma i "tömkörningsposition"
 
När vi gått en bit med lina på vänster sida gjorde vi halt och fäste en lina även på höger sida. Sofia gick rakt bakom Kiara och fortsatte att svänga lite med grimskaften så att dom hängde och slängde lite mot bakbenen och ryggen. Kiara var cool och brydde sig inte alls om det. Superbra!
 
 
Nu sitter det linor på båda sidor och Sofia går bakom och "kör"!
 
Nu fick Sofia ta över kommandot och säga "ptroo" när det var dags att göra halt. Då stannade jag och även Kiara eftersom vi har lärt henne att göra halt när den som leder henne stannar. Vi stod stilla några sekunder och sedan sa Sofia "skritta" och så började vi gå. Det tog inte många försök innan Kiara hade fullt fokus på Sofia och stannade och startade på hennes kommando!
 
 
Lilla duktiga ponny!
 
Promenaden runt huset är cirka 400 meter och det kändes precis lagom att avsluta när vi var tillbaks vid stallet igen. Kiara stod lugnt medans Sofia knäppte bort grimskaften och sedan fick hon komma in i stallet, vila lite och äta hö medans Sofia och jag skrittade en sväng med Ginny och Electra.
 
 
Så otroligt lyckad första tömkörningslektion - I can´t stop smiling!!!
 
 
♥ Massor med klapp och beröm till världens klokaste lilla ett-åring ♥
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Visa fler inlägg