Tysklandsutbytet

På min hemmaklubb FCR hade vi ett roligt tävlingsutbyte med en ridklubb i Hamburg. Det gick till så att på påsklovet åkte 12 juniorryttare + lite ledare från FCR till stallet Flottbeck i Hamburg och tävlade i tre dagar och i slutet av sommaren kom 12 tyska ryttare till Falsterbo och tävlade.
 
Vi tävlade i stilbedömning, dressyr Lätt B och hoppning Lätt C och Lätt B. Varje häst reds av en tysk och en svensk så att det skulle vara rättvist. I Tyskland red vi enbart stora hästar, men hos oss fanns det både hästar och ponnyer och det tyckte tyskarna var jättekul. Vi bodde hos varsin tysk ryttare och vi hann göra utflykter till andra stall, få sightseeing i Hamburg, gå på fina fester och ha allmänt jättekul.
 
 
Här är vi på studiebesök på Herbert Rehbeins fina anläggning. Det ser ju flott ut än idag, bilden är tagen 1984 - för 28 år sedan. Då var det hypermodernt!
 
Jag var med och red Tysklandsutbytet 1982-1984, men det fanns redan på 70-talet, då en del av våra ledare hade varit med. Jag tror att det avslutades bara något år efter att jag var med sista gången.
 
 
Stilbedömningen reds i grupper om sex ryttare. Här är jag i mitten på hästen Gary, 1984.
 
 
Jag red Murphy i dressyren det året och han blev en verklig favorit.
 
 
Vi blev femma i dressyren och fick en röd rosett - färgerna på rosetterna är nämligen inte lika som i Sverige.
 
 
Här är mina tyska rosetter - ett andra pris i laghoppningen 1982, mitt röda femtepris från dressyren 1984 och ett andra pris i hoppningen från 1984. Dom ser ganska fräscha ut, efter att ha hängt i stallet i många, många år...
 
Den som hade sammanlagt bäst resultat under hela helgen fick ta emot Andrea Stigelbauer pokalen. Den var skänkt av Andreas föräldrar efter hon omkommit i en ridolycka någon gång på 70-talet. Det var otroligt prestigefyllt att vinna totalen och det var det alla kämpade för. Jag lyckades aldrig göra det, men min kompis Anna vann den första året hon var med och det var STORT.
 
Ett sånt här tävlingsutbytet ger fantastiskt mycket trevliga minnen och även kunskaper. Jag har ofta tänkt på att det borde gå att ordna även här uppe, man behöver ju inte åka till ett annat land. Men problemet är nog att ridskolan har så många elever så det blir svårt att bestämma vilka som ska få vara med. I min gamla klubb var vi inte så många, ibland var det nästan svårt att få ihop tolv ryttare till laget. Vi tränade tillsammans på lördagarna hela vintern (och inget ridhus hade vi, haha!) och vi hade otroligt kul på resan, framförallt på färjan mellan Trelleborg - Travemünde...
 
 
Visa fler inlägg