Marc-träning dag 2

Kajsa var jättepeppad inför dagens träning och Ella såg så fin ut när hon satt och red fram lite grand självständigt.
 
 
Marc inledde lektionen med att lägga Kajsas förväntningar på en rimlig nivå. När dom avslutade igår gick det ju så fantastiskt bra, och då kan man ju förvänta sig att man ska börja på den nivån idag. Det är lätt att glömma att känslan man hade i slutet av gårdagens pass kom efter att man tränat en hel timme, känslan fanns där inte från start. Om man är medveten om det har man mer rimliga förväntningar på nästa pass och man rider mer avslappnat. Klokt!
 
Kajsa fick börja med en väldigt grundläggande övning: att gå från fri skritt till skritt "på tygeln". Det ser ju enkelt ut, men Ella spänner lätt till i det momentet och slår sig fri istället för att söka sig framåt-nedåt. Lösningen är att själv vara helt avslappnad, ta god tid på sig och be Ella att komma i form istället för att kräva det. (Ask instead of tell). Det tar betydligt längre tid, speciellt så här i början, men den tiden har man igen tusen gånger om när hästen är nöjd och glad och med på tåget redan från början.
 
 
I traven fortsatte jobbet från igår med att hitta en stadig, avspänd form och idag var det lite mer fokus på hörnpasseringarna. Kajsa fick träna på att hålla stödet på yttertygeln genom hörnet så att Ella avslutade varje hörn lika balanserat som hon påbörjade det.
 
 
Emellanåt fick Kajsa sitta och trava ganska långa passager medans Marc bara kommenterade vilka vägar hon skulle rida. Marc förklarade det med att han visserligen kan ge henne i instruktioner om varje tygeltag och skänkelhjälp, men det har hon ju ingen nytta av när hon rider själv. Hon måste lära sig känna hur hon ska lösa det problem som uppstår och jag tror att han tyckte att hon hade fin känsla. Så roligt!
 
 
Hittills har Kajsa mest ridit lätt i traven, men idag ville Marc se lite hur det funkar under nedsittning också. Kajsa fick omdömet att hon var som en marshmallow! Det kan ju låta som kritik med det var beröm - avspänd och rörlig i både bål, skänklar och armar.
 
 
Happy pony, happy rider and happy trainer
 
Tiden rusade iväg idag och när det var dags för galoppen så var det bara 10 minuter kvar. Kajsa fick rida några varv i både höger och vänstergalopp och idag gick det bättre att bibehålla en bra sits även i galoppen. Ella behöver stödet på yttertygeln nästan ännu mer i galoppen, och Marc såg många förbättringsmöjligheter där. Det gäller att få Ella både starkare och mindre forcerad i galoppen, men jag är inte orolig för han kommer säkert att lösa det också. 
 
 
Marc avslutade med att lyckönska oss till vår fina ponny. Han tycker om att Electra har massor med energi och framåtbjudning samtidigt som hon är så vänlig och blir lugn direkt hon står stilla. Och precis så är hon!
 
 
♥ Dimmans Electra RNF 2706 ♥ 
Visa fler inlägg