Början i moll och refrängen i dur!

Dagens ridpass med Ella började inte så där jättebra. Jag hade bestämt mig för att prova rida på läggdan som vi gjorde i ordning till ridbanan för sisådär 10-15 år sedan. Det är det plattaste stället här i Kläppen, även om det lutar lite där också. Det ligger en bit nedanför gården, med öppna fält runt om på tre sidor och alla hästar blir alltid jättepigga där. Det blåste rejält idag och det var flera år sedan vi red Ella där senast  - inte så bra förutsättningar för ett lyckat ridpass med andra ord.
 
Redan när vi skrittade dit ner blev Electra på helspänn. Det kan låta fånigt att jag tycker det känns obehagligt, hon är ju bara en ponny men Ella är inte vilken ponny som helst. Hon kan bocka högre än de flesta och vi har provat på både croupade och capriole på hennes rygg. Uppfödar-Helena brukar säga att hon föder upp "popcorn-ponnyer" och det ligger en hel del i det!
 
 
Croupade
 
 
Capriole
 
Jag skrittade en stund, och det kändes som att hon började slappna av, men sedan spände hon till igen och eftersom jag inte tänkt rida den högre skolan utan enbart dressyr på marken så gav jag upp och skrittade upp på gården igen. Där slappnade hon av direkt och sedan fick vi ett jättebra pass på sandvägarna mellan Tures hus och vår maskinhall. 
 
 
Vi jobbade mest i trav under lättridning och ganska snabbt hittade vi den där härliga, avspända formen där hon söker sig framåt-nedåt och bara frustar. Vi gjorde tempoväxlingar och övergångar mellan skritt och trav och jag kunde rida enbart med sätet, utan att bromsa med handen. Mot slutet provade vi att länga steget lite försiktigt i traven och då blev hon ännu rundare över ryggen! Det är så roligt att kunna få henne att länga utan att spänna till, för det har varit så svårt för henne förut. Jag vet att en sak som gjort det svårt för henne är att vi allihop lätt blir för stumma i vår vänster hand och därför var jag extra noga med att verkligen mjukna i vänster innan jag bad henne länga och det kändes att hon uppskattade det. Lilla fina prinsessan - hur fin kan du bli när vi rider dig som du vill bli riden?
 
 
Sofia och Electra häromdagen
 
Nu fick jag en idé. Eftersom Ella är den hon är kanske hennes föl skulle heta Kläppens Capriole, eller Kläppens Courbette, eller varför inte Kläppens Croupade? Ganska snyggt, eller hur?
 
 
Visa fler inlägg